matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
..
wafelek:
2
szereg
jest zbiezny czy rozbiezny?
n
7 lis 18:45
Rivi:
rozbieżny zobacz na tym przykładzie. masz np n=1 000 000
2
1 000 000
czyli przez kolejny milion składników zbierze się na pewno ponad 1 jednostka
,bo n=2 000 000
2
(najmniejszy składnik z sumy od miliona do dwóch)*1 000 000=1. i tak dalej...
2 000 000
Widać, że dąży do +
∞
?
7 lis 18:54
Rivi:
1
jest rozbieżny dla p≤1 a zbieżny dla p>1
n
p
7 lis 18:58
wafelek:
7 lis 19:01