Chemia, stała rozpuszczalności.
kasien94: Witam! Przepraszam, ale czy jest tu może ktoś "obcykany" z chemią?

Mam problem z tymi
zadaniami:
1. W 15,2− procentowym roztworze kwasu HEO3 na 160 cząsteczek wody przypadają 4 czasteczki
kwasu. Ustalić wzór kwasu.
2. Oblicz rozpuszczalność węglanu magnezu, wiedząc ze iloczyn rozpuszczalności tego związku
wynosi 10 do minus piątej.
3. Ile gramów CaSO4 należy rozpuścić, aby otrzymać 300 cm3 nasyconego roztworu tego związku w
temp. 298 K. Iloczyn rozpuszczalności wynosi 6,1*10 do minus piątej.
4. Zmieszano 300 cm3 0,1−molowego roztworu azotanu V ołowiu II i 200 cm3 roztworu soli
kuchennej o stężeniu 0,5 mola na dm3. Czy wytrąci się osad PbCl2, jeśli jego kso(stała
rozpuszczalności) wynosi 2,4 * 10 do minus czwartej.
Będę czuła się wdzięczna za pomoc. Pomozcie, prosze...
7 lis 18:30
rot: 2. Ir=10
−5
MgCO
3↔Mg
2++CO
2−3
1 : 1 : 1
x x x
Ir=[Mg
2+][CO
2−3]=x
2 roztw. nasycony
10
−5=x
2
x=10{−3}=R
jak chcesz to jutro mogę spróbować rozwiązać resztę. pozdrawiam
7 lis 23:53
rot: * x=10−3=R
7 lis 23:53
kasien94: Oooo, nie spodziewałam się że ktoś mi pomoże

, naprawdę! Sorki ale nie wchodziłam tutaj
ostatnio. Dzięęęęki wielkie

. Pozdrawiam. Jesteś spoko, rot.
20 lis 21:56
kasien94: OOO, nie spodziewałam się że ktoś mi pomoże, naprawdę!

Dzięęęki wielkie

Pozdrawiam.
Jesteś spoko, rot.
20 lis 21:58