Pomóżcie!
Wnm Rafał: Z miasta A i B odległych o 252km wyjechały po sąsiednich torach, dwa pociągi towarowe. Pociąg
jadący z miasta A do miasta B wyjechał o 20min później niż pociąg z miasta B do miasta A i
jechał z prędkością o 9km/h większą. Pociągi te minęły się w połowie drogi. Oblicz z jakimi
średnimi prędkościami jechały te pociągi.
7 lis 17:47
ejendi: można ułożyć takie równania:
vA*(t−20/60)=S/2
vB*t=S/2
vB=vA−9
trzy równania i trzy niewiadome i liczymy
vB=54 km/godz
vA=63 km/godz
t=2 1/3 godz
7 lis 20:53
Rafał: ja ułożyłem takie równanie:
126=v*t t=126/V
126=(t−1/3) * (V+9)
126=(126/v − 1/3)*(V+9)
tylko mi później jakis dziwny wynik wychodzi
7 lis 21:00
Rafał: dobrze ułożyłem swoje równanie? czy popełniłem gdzieś błąd? bo mi wynik wychodzi ok. 105
7 lis 21:17
Eta:
Równania ... ok
Musiałeś popełnić błędy w rachunkach

odp: 54km/h i 63km/h
7 lis 22:14