ciag geometryczny, wyznacz X
ewelka: (2,−3x,5x+8) tworzą ciąg geometryczny, Wyznacz X
7 lis 17:13
daianeczka: −3x
2 = 2(5x + 8)
9x
2 = 10x + 16
9x
2 − 10x − 16 = 0
Δ= (−10)
2 − 4*9*(−16)
Δ = 100 + 576
√Δ = 26
| | 10+26 | | 36 | |
x2 = |
| = |
| = 2 |
| | 2*9 | | 18 | |
To chyba będzie tak
7 lis 17:23
ewelka: dziękuje bardzo
7 lis 17:25
krystek: to napewno jest zle
7 lis 17:26
daianeczka: Dlaczego?
7 lis 17:33
daianeczka: na początku powinno być (−3x)2, ale wychodzi to samo
7 lis 17:34
krystek: x 1 i x 2? ktore z tego to to X ktore trzeba bylo wyznaczyc
7 lis 17:34
daianeczka: Prawdopodobnie oba są prawidłowe. Wyrazy ciągu podstawiłam do wzoru an= an−1 * an+1.
Wtedy wychodzi równanie kwadratowe, którego rozwiązaniem są pierwiastki x1 i x2
7 lis 17:37
daianeczka: tzn an2
7 lis 17:38