Proszę o sprawdzenie.
Paulina: Rozwiaz nierownosc.
| 2(x + 1) − x − x(x + 1) | |
| ≤ 0 |
| x + 1 | |
(
√2 − x) (
√2 + x) (x + 1) ≤ 0
x∊<−
√2 ; 1> ∪ <
√2 ; +
∞)
Prosze o sprawdzenie wyniku i jesli jakis blad to prosze o skorygowanie go, dziekuje.
7 lis 16:54
ICSP: Gdzie dziedzina
(x+1) = 0 ⇔ x ≠ 1
7 lis 16:59
Aga: Nie uwzględniłaś dziedziny x≠−1, i zamiast x=1 jest x=−1
odpx∊<−√2,−1)∪<√2;∞)
7 lis 17:01
Paulina: Tak zapomniałem i teraz jeszcze widze bład w x∊<−√2 ; −1> ∪ <√2 ; +∞). Czy poza tym to
dobrze rozwiazane?
7 lis 17:01
ICSP: Jedynym błędem jest nawias przy 1.
7 lis 17:02
Aga: A jaka jest dziedzina?
7 lis 17:08
Paulina: Dlaczego błedem jest nawias przy 1?
7 lis 18:46