pochodna
wafelek: y=xx pochodna?
7 lis 16:45
encanta: pochodna z tego to
nxn−1
7 lis 16:46
wafelek: wyjdz −.− pomoze ktos, ale sensownie?
7 lis 16:47
AC:
logarytmujesz obie strony:
lny = xlnx pochodna obu stron:
| y' | |
| = 1+ lnx ⇒ y' = xx (1+lnx) |
| y | |
7 lis 17:08
wafelek: | | y' | |
mam taka wskazowke.. ja zrobilem inaczej, ale nie rozumiem dlaczego lny= |
| |
| | y | |
7 lis 17:19
AC:
| | 1 | |
bo pochodna logarytmu |
| |
| | y | |
a potem razy pochodna funkcji wewnętrznej y'.
7 lis 17:22
wafelek: ok, dzieki
7 lis 17:24