Ile rozwiązań rzeczywistych ma równanie
zwola: ile rozwiązań rzeczywistych ma równanie 3x4 − 5 = 0
7 lis 16:37
ICSP: two.
7 lis 16:38
encanta: a
4−b
4=(a
2+b
2)(a+b)(a−b)
ma 3 rozwiązania rzeczywiste i jedno rozwiązanie i

Pozdrawiam
7 lis 16:39
ICSP: 3 rzeczywiste? Może jeszcze wszystkie trzy sprężone do siebie.
Twierdzenie:
Wielomian stopnia parzystego posiada parzystą ilość pierwiastków.
7 lis 16:41
encanta: tak, posiada cztery pierwiastki ale tylko 3 z nich są rzeczywiste 1 pierwiastek jest urojony to
chyba tw. gausa czy cos
xn ma n pierwiastkow
X10001 ma 10002 pierwiastkow (zespolonych czyli urojonych + rzeczywstych)
7 lis 16:43
AC:
encanta pokaż mi ten trzeci rzeczywisty, bo pierwsze dwa to
x1= + 4√5/3
x2= − 4√5/3
7 lis 16:47
AC:
Jak mi go znajdziesz to jest wielki!
7 lis 16:48
AC:
pozostałe to:
x3 = + i 4√5/3
x4 = − i 4√5/3
7 lis 16:51