pierwiastki wielomianu
Kornelia: 5. Liczba 2 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x) = x4 – 7x3 + ax2 + bx + 4. Znajdź
pozostałe pierwiastki.
7 lis 16:25
encanta: z tw. bezouta:
jesli jest dwukrotnym pierwiastkiem tego wielomianu to podziel dwa razy przez : (x−2) lub od
razu przez x2−2x+4
7 lis 16:29
ICSP: policz pochodne.
7 lis 16:29
Kornelia: ICSP Żebym jeszcze wiedziała co to pochodne...
7 lis 16:31
ICSP: to dziel przez x2 − 4x + 4
7 lis 16:31
encanta: mozesz sprobowac jeszcze podstawiać 2 pod x nie mam kartki wiec nei wiem co ci wyjdzie
7 lis 16:32
Kornelia: Zaczęłam właśnie od podstawienia 2 i wyszło: 4a+2b−36
7 lis 16:33
encanta: tak czy inaczej musisz dzielic aby otrzymac układ równań
7 lis 16:36
Kornelia: dziękuję za pomoc, teraz już powinnam dać radę
7 lis 16:39
encanta: no spoko daj wynik to ci potwierdze

Pozdrawiam Seba
7 lis 16:40
Bogdan:
Nie potrzeba dzielić, aby otrzymać pozostałe pierwiastki wielomianu.
W(x) = x4 − 7x3 + ax2 + bx + 4
i jednocześnie postać iloczynowa tego wielomianu:
W(x) = (x2−4x+4)(x2+cx+d) = x4 + cx3 + dx2 − 4x3 − 4cx2 − 4dx + 4x2 + 4cx + 4d =
= x4 + (c − 4)x3 + (d − 4c + 4)x2 + (−4d + 4c) + 4d
c − 4 = −7 ⇒ c = −3
4d = 4 ⇒ d = 1
Teraz wystarczy rozwiązać równanie kwadratowe: x2 − 3x + 1 = 0
7 lis 17:10