Pochodna funkcji - zadanie
Mmoto: Chcemy wykonać otwartą skrzynkę w kształcie prostopadłościanu o kwadratowym dnie. Skrzynka ma
mieć pojemność 1m3,
*ścianki mają być wykonane z materiału, którego 1m2 kosztuje 2zł, a dno z materiału, którego
1m2 kosztuje 3zł. Jakie wymiary powinien mieć ten pojemnik, aby łączny koszt materiałów, z
których będzie wykonany, był jak najmniejszy? Należy rozwiązywać zadanie z wykorzystaniem
pochodnej funkcji
7 lis 15:59
ejendi: Fdna=a2
Fscian=4ah
koszt dna=3a2
koszt scian=2*4ah=8ah
V=h*a2=1
h=1/a2
cały koszt=k
k=3a2+8ah wstawiam za h
k=3a2+8/a
k'=6a2+8/a pochodna
6a−8/a2=0 ekstremum minimum
a=2/31/3=1,3867
h=32//4=0,520
8 lis 19:22