liczby zespolone
luk18: Liczby zespolone
Rozwiąż równanie w ciele liczb zespolonych z4+4=0
7 lis 15:55
ICSP: a
2 + b
2 = (a+bi)(a−bi)
skorzystaj z tego.
7 lis 16:22
encanta: (z
2)
2−(−2)
2= i lecisz dalej za −2 = 2i

(z
2−2i)(z
2+2i)
7 lis 16:35
luk18: No dobra, rozumiem to że z4+4=(z2+2i)(z2−2i)
Ale co dalej? Nic nie kumam...
7 lis 16:48
ICSP: z2 − 2i = 0
z2 − (√2i)2 = 0
(z − √2i)(z + √2i = 0
napisałem ci ile wynosi √i
Drugie w identyczny sposób.
7 lis 16:54
luk18: Dobra dzięki. wyszło
a jeśli mam równanie z
2−2x+3=0 i policzyłem Δ=−8 to co mam z tym zrobić? skorzystać ze wzoru
| | φ+2kπ | | φ+2kπ | |
na pierwiastki? Wk=n√IzI(cos |
| +sin |
| ) |
| | n | | n | |
7 lis 17:06
ICSP: √−8 = {2√2i ; −2√2i}
ale jeżeli chcesz to możesz również ze wzoru de Movier'a
7 lis 17:11