| α − β | ||
a) (cosα − cosβ)2 + (sinα − sinβ)2 = 4sin2 | ||
| 2 |
| α | ||
b) 2(1 + cosα) − sin2 α= 4cos4 | ||
| 2 |
| α+β | α−β | |||
cosα−cosβ=−2sin | *sin | |||
| 2 | 2 |
| α+β | α−β | |||
sinα−sinβ=2cos | *sin | |||
| 2 | 2 |
| α | ||
b) 1+cosα= coc0o+cosα= ........... = 2cos2 | ||
| 2 |
| α | α | |||
i sinα= 2sin | *cos | |||
| 2 | 2 |
jakby ktos mogl byc tak wspanialy i mi napisac dokladne rozwiazanie
| α+β | α−β | |||
zamiast | = b zamiast | =c ( bo mi wygodniej pisać) | ||
| 2 | 2 |
| α−β | ||
a)L= 4sin2b*sin2c+4cos2b*sin2c=4sin2c(sin2b+cos2b)= 4sin2c*1=4sin | ||
| 2 |
| α | α | α | α | α | ||||||
b)L=2*2cos2 | −4 sin2 | *cos2 | =4cos2 | (1−sin2 | )= | |||||
| 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| α | α | α | ||||
= 4cos2 | *cos2 | = 4cos4 | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| α + β | α − β | α + β | ||||
= (−2sin | sin | )2 + (2cos | sin{α − β}{2})2 = | |||
| 2 | 2 | 2 |
| α + β | α − β | α + β | α − β | |||||
= 4sin2 | sin2 | + 4cos2 | sin2 | = | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| α − β | α + β | α + β | α − β | |||||
= 4sin2 | (sin2 | + cos2 | ) = 4sin2 | |||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| α−β | ||
W przykładzie a) ostatni zapis ma oczywiście być 4sin2 | ||
| 2 |
........ dla ZKS
kolorowych snów