tales
adamo15:

zad.1
Na rysunku przedstawiono figury podobne f1 i f2.
stosunek pola figury f1 do pola figury f2 jest równy:
a) 25/4 b) 5/2 c)2/5 d)4/25
7 lis 15:37
adamo15: zad.2 Dany jest trapez równoramienny ABCD o podstawach: AB długości 16, CD długości 6 i
ramieniu długości 5. Przedłużenie ramion AD i CB przecinają się w punkcie S. Długość AS jesr
równa:
a) 3 b) 12 c) 8 d) 18
7 lis 15:39
Aga: | | 5 | |
skala podobieństwa k= |
| |
| | 2 | |
7 lis 15:40
Agnieszka: k=5/2 k2=25/4
7 lis 15:41
adamo15: zad.3 Jeżeli dwa czworokąty podobne mają pola 25 cm2 i 75 cm2, to skala podobieństwa k jest
równa:
a)6 b)3 c) √3 d) − √3
7 lis 15:42
adamo15: zad. 4
Trójkąt ABC jest podobny do trójkąta A'B'C'. Kąty przy wierzchołkach C i C' są proste.
Najdłuższy bok trójkąta A'B'C' ma długość 48, a dwa krótsze boki trójkąta ABC mają długość 12
I 5. Skala podobieństwa trójkątów jest równa:
a) 48/12 b) 48/5 c) 48/3 d) 48/13
7 lis 15:47
adamo15: zad.5
Plan kwadratu o polu 102 km2 w terenie jest na mapie kwadratem o polu 102 cm2, gdy skala mapy
jest równa:
a) 1:1000 b) 1:10000 c) 1:105 d) 1:106
7 lis 15:49
adamo15: zad.6
Liczby √18 √8 √50 są długościami boków trójkąta ABC. Trójkątem podobnym do trójkąta ABC
jest trójkąt o bokach długości:
a) √3, √2, √5 b) 3,2,5 c) 18,12,50 d) 9,4,25
7 lis 15:52
adamo15:

zad.7
Na rysunku proste k i l są równoległe. Jeśli |DB|=4, |BA|=12, |BC|=3 to:
a) |EC|=30 b) |EC|=6 c) |EC|=5 d) |EC|=3
7 lis 15:57
adamo15:

zad.8
Na którym rysunku przedstawiono trójkąty podobne?
a) na rys.2 i 3 b) na rys. 1 c) na rys.1 i 3 d) na wszystkich rysunkach
7 lis 16:10
adamo15: zad. 9
Pole trójkąta ABC jest równe 45 cm2, a jego najdłuższy bok ma 21 cm. Trójkąt DEF jest podobny
do trójkąta ABC, a jego pole wynosi 5 cm2. Jaką długość ma najdłuższy bok trójkąta DEF ?
a) 3cm b)9cm c)7cm d)5cm
7 lis 16:12
adamo15:

zad.10
Przedstawione na rysunku figury są podobne. Pole jednej z nich nie zostało podane. Oblicz pole
danej figury.
7 lis 16:17
adamo15: zad.11
W samo południe cień Jacka ma długość 150cm, zaś cień drzewa ma długość 7m. Jaka jest wysokość
drzewa jeśli Jacek mierzy aktualnie 175cm?
7 lis 16:19
adamo15: zad.12
Trójkąt ABC i A'B'C' są podobne. Boki trójkąta ABC mają długość: |AB|=12cm |BC|=13cm |AC|=5cm
a jego pole wynosi 30cm2. Obwód trójkąta A'B'C' równa się 120cm. Oblicz długość boków
trójkąta A'B'C' i jego pole.
7 lis 16:21
adamo15: zad.
Maszt który ma wysokość 4m rzuca cień o długości 8,5m . W tym samym czasie i w tej samej
miejscowości pewny budynek rzuca cień o długości 37m. Jaką wysokość ma ten budynek?
7 lis 16:23