wspolczynniki wielomianu
Talka: Wyznacz współczynniki wielomianu
W(x)=x
3 + 2(3a−1)x
2 + (a
2 − 4a)x +2a
2
tak, aby spełniony był warunek W(2) = −16.
Proszę o wytłumaczenie. z góry dziękuję
7 lis 15:24
Aga: Za x wstawiasz wszędzie 2 i A za w(x) ,czy W(2) wpisujesz −16.
23+2(3a−1)*22+(a2−4a)*2+2a2=−16.
7 lis 15:30
Talka: coś mi nie wyszło. nie umiem liczyć

8+(6a−2)*4 + 2a
2−8a+2a
2=−16
8+24a−8+4a
2−8a=−16
4a
2+16a=−16.
i co dalej? −,−−
7 lis 15:39
Aga: Przenieś −16 n lewo , podziel obie strony przez 4 i zastosuj Δ
Zamiast x masz a.
Dasz radę.
7 lis 15:43
Aga: Przenieś −16 na lewo i Δ
7 lis 15:43
Talka: no wyszło −2. i co z tym zrobić?
7 lis 15:47
Talka: OK, już wiem. podstawić pod a i sprawdzać współczynniki

dzięki
7 lis 15:53
Aga: Tak jest.
7 lis 15:54