..
bart: oblicz granice
lim px{1−2x} (pierwiastek stopnia x z (1−2x))
x−>0
7 lis 14:15
Basia:
czyli f(x) = (1−2x)
1/x
zbadaj granicę
| | 1 | | ln(1−2x) | | | |
ln f(x) = |
| *ln(1−2x) = |
| → (l.Hosp) |
| = |
| | x | | x | | 1 | |
czyli
ln f(x) → −2
czyli
7 lis 14:21
bart: juz zalapalem, ale nie rozumiem za bardzo dlaczego zrobilac lnf(x)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
lim xsin |
| = lim x * lim sin |
| =0*lim sin |
| =0 mozna tak? |
| | x | | x | | x | |
x−>0 x−>0 x−>0 x−>0
7 lis 14:32
AC:
| | 1 | |
Granica sin |
| nie istnieje i dlatego nie można tak. |
| | x | |
7 lis 14:36
bart: a wiec
7 lis 14:38
AC:
Tw o 3 ciągach
7 lis 14:47
bart: | | 1 | |
xsin0≤xsin |
| ≤xsin180o ? |
| | x | |
7 lis 14:51
AC:
Nie.
−1 ≤ sin(1/x) ≤ 1
−x ≤ xsin(1/x) ≤ x ⇒ xsin(1/x) → 0
7 lis 14:54
bart: to ppozniej zapisac tak:
limx*(−1)=0 lub limx*1=0 ? tak jakby dwa przypadki?
7 lis 14:56
7 lis 15:01
bart: no ale lim an=−1 a bn=1 wiec co?
7 lis 15:04
bart: juz wiem
7 lis 15:05