Jak to ugryźć? Wielomiany
Magda: Wyznacz wszystkie pierwiastki wymierne wielomianiu
W(x)= 4x2 − 7x2 − 5x −1
Proszę o pomoc.
7 lis 08:49
Aga: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Pierwiastkami wymiernymi mogą być liczby: , −1, |
| , − |
| , |
| , − |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
Dobrze przepisałaś wielomian?
Bo jeśli tak, to ma być W(x)=−3x
2−5x−1.
liczysz Δ=13
√Δ=
√13
Odp nie ma pierwiastków wymiernych.
7 lis 08:55
Magda: W(x)= 4x4 − 7x2 − 5x −1 rzeczywiscie zle przepisałam, przepraszam.
7 lis 08:58
Magda: Aga, mogłabyś jeszcze wytłumaczyć skąd się wzięły te pierwiastki?
7 lis 08:58
Aga: To liczysz kolejno, aha zgubiłam 1.
W(1)=4*1
2−7*1
2−5*1−1=−9≠0, czyli 1 nie jest pierwiastkiem wielomianu.
W(−1)=2≠0, −1 też nie jest pierwiastkiem, byłby, gdyby wyszło 0.
Licz
Uwaga wielomian czwartego stopnia ma co najwyżej 4 pierwiastki, ale może nie mieć w ogóle
pierwiastków, lub w ogóle pierwiastków wymiernych.
7 lis 09:06
Magda: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Miałam na myśli dlaczego akurat te pierwiastki |
| , |
| ,− |
| , − |
| etc.? |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
7 lis 09:10
Aga: a0=−1 a4=4
wypisujesz dzielniki liczby a0 : −1,1
wypisujesz dzielniki liczby a4=4 : 1, −1, 2, −2 4, −4
i dzielisz kolejno liczbę z "góry" przez każdą liczbę z dolnego wiersza zapisując wyniki
otrzymasz wypisane przeze mnie wyniki.
7 lis 09:12
Bartek:
Tw. 1 Każdy całkowity pierwiastek wielomianu o współczynnikach całkowitych jest dzielnikiem
wyrazu wolnego a
0.
| | p | | p | |
Tw. 2 Jeżeli liczba wymierna |
| , gdzie ułamek |
| jest nieskracalny, jest |
| | q | | q | |
pierwiastkiem tego wielomianu to 'p' jest dzielnikiem wyrazu wolnego a
0, a 'q' dzielnikiem
współczynnika a
n.
7 lis 09:45