wielomiany
mła: Wielomian W(x) = x
4−3x
3+ax
2+bx+c ma pierwiastek równy 1. Reszta z dzielenia tego
wielomianu przez x2−x−2 równa jest 4x−12. Wyznaczyc a, b, c i pozostałe pierwiastki.
Rozwiazac nierównosc W(x + 1) W(x − 1).
jak sie za to zabrac? bardzo prosze o pomoc
7 lis 07:48
Maciek: W(1)=0 czyli wstaw za "x" 1
7 lis 08:21
Maciek: 1−3+a+b+c=0
7 lis 08:22
Maciek: a+b+c=2
7 lis 08:22
Maciek: wielomian dzieli się przez x2−x−2 z resztą 4x−12
7 lis 08:23
Maciek: jesteś

?
7 lis 08:25
mła: tak

momencik
7 lis 08:28
mła: czyli mamy tak?
x4−3x3+ax2+bx+c= x2−x−2+(4x+12)?
7 lis 08:29
Aga: W(x):(x2−x−2)=Q(x) reszty (4x−12)
W(x)=Q(x)*(x2−x−2)+4x−12
x2−x−2=(x+1)(x−2)
W(−1)=−16, 1+3+a−b+c=−16
w(2)=−4, 16−24+4a+2b+c=−4
w(1)=0, 1−3+a+b+c=0
Rozwiąż układ równań
Odp a=−3, b=11,c=−6.? sprawdź.
7 lis 08:49