rozwiąż nierówność
mika: e2x + ex < 0
7 lis 00:22
Godzio:
Sprzeczność
7 lis 00:25
mika: czemu sprzeczność ?
7 lis 00:27
Godzio:
e2x > 0
ex > 0
e2x + ex > 0
7 lis 00:29
mika: dziekuje ale myslalam ze trzeba to tak rozwiazac :
ex(ex+1)<0
e≠0 , e≠ −1
x∊ (−1,0)
7 lis 00:32
Godzio:
Ja bym to tak rozwiązał jak pokazałem
7 lis 00:33
mika: bo e Liczba Nepera liczba e ≈ 2.718281828459...
7 lis 00:35
Godzio:
Wystarczy nam wiedzieć że e > 0
7 lis 00:36
mika: a taki przykład : e2x+ex−12<0
7 lis 00:39
mika: i mam jeszcze problem z wyznaczeniem innych wartosci trygonometrycznych jak jest podany cos
(x+π/3)
nie wiem tlyko czy mi kol dobrze to podala da sie takie cos rozwiazac ? bo nigdy takiego
czegos na zajeciach nie robilam
7 lis 00:41
Patka: ooo bardzo ciekawe przykłady, też jestem zainteresowana rozwiązaniem. Pomoże ktoś jeszcze?
7 lis 00:51
Godzio:
Obliczyć konkretnie nie da się, ale da się robić na cosinus sumy kątów
7 lis 00:55
mika: a jak by to wygladalo ? bo ja nie mam zielonego pojecia jak to zrobic na cosinus sumy kątów
7 lis 01:00
Godzio:
cos(a + b) = cosa * cosb − sina * sinb
7 lis 01:01
mika: dziekuje bardzo
7 lis 01:09
Gustlik: e2x+ex−12<0
t=ex>0
t2+t−12<0
Δ=49, √Δ=7
t1=−4, t2=3
Rysujesz parabolę ramionami w górę, odczytujesz, że t€(−4, 3)
zamieniasz przedział na układ (koniunkcję) nierówności:
{ t>−4 (1)
{ t<3 (2)
Wracasz do "starej" niewiadomej:
{ ex>−4 (1)
{ ex<3 (2)
z (1) x€R, bo ex zawsze jest >0, a więc i od −4
z (2) − z 3 robisz potęgę liczby e wg zasady a=blogba, czyli a=elna
ex<eln3
x<ln3
Odp:
x€(−∞, ln3)
7 lis 01:13