cyziol1: Na poczcie stały obok siebie dwie paczki, każda w kształcie sześcianu. Większa paczka
miała krawędź dłuższą o 2 dm niż krawędź mniejszej paczki, a objętość - o 98 litrów
większą, niż objętość mniejszej paczki. Oblicz, jakim procentem powierzchni całkowitej
większej paczki była powierzchnia calkowita mniejszej paczki.
17 kwi 21:06
jola: (a +2)3 - a3=98 a>0
a3+3a2*2+3a*22+23=98
a2+2a-15=0
Δ=64
√Δ=8
a1=-5 <0
a2=3 >0
a=3 a+2=5
P1=54dm2 ⇒pole mniejszej paczki
P2=150dm2 ⇒ pole wiekszej paczki
x*150=54
x=54/150 * 100%
x= 36%
12 maj 22:03