matematykaszkolna.pl
Wyznaczyć esktremum lokalne Karolina__: Wyznaczyć esktremum lokalne:
  x2+4  
f(x) =

(x−2)2  
Df: R − {2}
  −4x2+16  
f'(x)=

(x−2)4 
Df' : R − {2} 1 Pytanie: Nie jestem pewna czy dobrze myślę wyznaczając dziedzinę pochodnej w następujący sposób: ((x−2)2)2= 0 (x−2)2=0 (x−2)2=0 x=2, Df: R−{2} f'(x)= o
−4x2+16  

=0 /x (x−2)4
(x−2)4 
2 Pytanie− aby pozbyć się mianownika mnożę obie strony równania przez mianownik. Czy mogę tak jednak zrobić tylko wtedy, kiedy wiem, że mianownik wyjdzie dodatni? Czy tu wyjdzie dodatni dlatego, że wyrażenie w nim stojące jest podniesione do parzystej potęgi? Czy gdyby było ono podniesione do potęgi nieparzystej, to wówczas nie mogłabym przemnożyć obu str. równania przez mianownik? Jak wówczas pozbyć się mianownika? −4x2 +16=o x=2 nie należy do D, x=−2 należy do D dla x=−2 f'(x)=o (−∞,−2)− f'(x)<0= funkcja maleje (−2,2) f'(x)>0− f. rośnie
  1  
Odp. Funckja osiąga minimum lokalne w punkcie x=−2, wówczas y=

2  
6 lis 23:37
Karolina__: Nikt nie pomoże? emotka Wiem, że sama sobie odpowiedziałam na te pytania ale zależy mi zwłaszcza na odpowiedzi na 2 pytanie − co zrobić kiedy nie można pomnożyć obu stron równania przez mianownik?
6 lis 23:50
Karolina__: Może jestem niecierpliwa ale zależy mi na odpowiedzi emotka Boję się, że na kolokwium trafi mi się przykład, że nie będzie można pomnożyć przez mianownik, i wtedy nie będę wiedziała jak przyrównać do zera. Czy wtedy można iloraz zamienić na iloczyn z racji, że prawo znaków jest zachowane?
7 lis 00:00
Aga: Mnie pochodna wyszła inna. Dziedzina pochodnej =dziedzinie funkcji Aby pozbyć się mianownika w równaniu mnożysz przez mianownik, a w nierówności na ogół przez mianownik do kwadratu.
7 lis 09:45