Wyznaczyć esktremum lokalne
Karolina__: Wyznaczyć esktremum lokalne:
Df: R − {2}
Df' : R − {2}
1 Pytanie: Nie jestem pewna czy dobrze myślę wyznaczając dziedzinę pochodnej w następujący
sposób:
((x−2)
2)
2= 0 (x−2)
2=0 (x−2)
2=0 x=2, Df: R−{2}
f'(x)= o
| −4x2+16 | |
| =0 /x (x−2)4
|
| (x−2)4 | |
2 Pytanie− aby pozbyć się mianownika mnożę obie strony równania przez mianownik. Czy mogę tak
jednak zrobić tylko wtedy, kiedy wiem, że mianownik wyjdzie dodatni? Czy tu wyjdzie dodatni
dlatego, że wyrażenie w nim stojące jest podniesione do parzystej potęgi? Czy gdyby było ono
podniesione do potęgi nieparzystej, to wówczas nie mogłabym przemnożyć obu str. równania przez
mianownik? Jak wówczas pozbyć się mianownika?
−4x
2 +16=o
x=2 nie należy do D, x=−2 należy do D
dla x=−2 f'(x)=o
(−∞,−2)− f'(x)<0= funkcja maleje
(−2,2) f'(x)>0− f. rośnie
| | 1 | |
Odp. Funckja osiąga minimum lokalne w punkcie x=−2, wówczas y= |
| |
| | 2 | |
Karolina__: Może jestem niecierpliwa ale zależy mi na odpowiedzi

Boję się, że na kolokwium trafi mi się przykład, że nie będzie można pomnożyć przez mianownik,
i wtedy nie będę wiedziała jak przyrównać do zera. Czy wtedy można iloraz zamienić na iloczyn
z racji, że prawo znaków jest zachowane?