cosx = sin2x − cos3x rozwiąż nierówność
Violetoe: cosx = sin2x − cos3x rozwiąż nierówność
przerzuciłam na drugą stronę cos3x i zastosowałam zwór na różnicę cosinusów, doszłam do momentu
wyciągnięcioa przed nawias i coś chyba źle robie, pomóżcie..
6 lis 23:34
Bogdan:
To jest równanie.
| | 3x + x | | 3x − x | |
cos3x + cosx = sin2x ⇒ 2cos |
| cos |
| = 2sinxcosx |
| | 2 | | 2 | |
2cos2xcosx − 2sinxcosx = 0 ⇒ 2cosx(cos2x − sinx) = 0
| | π | |
cosx = 0 lub cos2x = cos( |
| − x) |
| | 2 | |
Czy tyle wystarczy?
6 lis 23:45
Violetoe: tylko, że tam mamy różnicę a nie sumę,
6 lis 23:48
Violetoe: przepraszam, w równaniu powinno by ć cosx = sin2x + cos3x. i dlatego Twoje rozwiązanie mi nie
posowało, a jest ono oczywiście jak najbardziej poprawne. przepraszam jeszcze raz, może to
przez tą późną porę
6 lis 23:52
Bogdan:
| | x + 3x | | 3x − x | |
cosx − cos3x = sin2x ⇒ 2sin |
| sin |
| = 2sinxcosx |
| | 2 | | 2 | |
2sin2xsinx − 2sinxcosx = 0 ⇒ 2*2sinxcos*sinx − 2sinxcosx = 0
| | 1 | |
2*2sinxcosx(sinx − |
| ) = 0 |
| | 2 | |
| | 1 | |
sinx = 0 lub cosx = 0 lub sinx = |
| |
| | 2 | |
A teraz?
6 lis 23:56
Violetoe: dziękuje uprzejmie,
7 lis 00:00