zlepek funkcji kwadratowych
Limbo: Dla jakich wartości parametru m równanie |x2−9|+|x2−16|=m ma dokładnie dwa różne pierwiastki.
mam pytanie jaką metodą można najszybciej wykonać zlepek wykresów funkcji |x2−9|+|x2−16|
i czy koniecznie trzeba rozpatrywać wszystkie przypadki czy w tym wypadu mogę opuścić wartość
bezwzględną bez zmiany znaków następnie odbić to co pod osią OX?
Z góry dziękuje za pomoc.
6 lis 22:27
Limbo: poprawka miałem na myśli *następnie narysować wykres 2x2−25 i później odbić to co pod osią \
OX?
6 lis 22:34
Godzio:
Niestety nie, trzeba męczyć się z przypadkami
6 lis 22:35
Limbo:
:(
6 lis 22:46
Eta:

dla x€ (−
∞, −4> U <4,
∞) f(x) = x
2−9+x
2−16= 2x
2−25 −−− część paraboli w tych
przedziałach
dla x€ (−4, −3> U < 3, 4) f(x)= x
2−9−x
2+16 = 7 −−− części prostej w tych przedziałach
dla x€ (−3, 3) f(x)= −x
2+9 −x
2+16= −2x
2+25 −−− część paraboli w tym
przedziale
odp: dla m > 25 równanie ma 2 różne rozwiązania
6 lis 23:44