Proszę o pmoc!!!
Smerf: Rozwiąż trójkąt mając dane pole = S , tg = 24/7
6 lis 22:17
Smerf: sorry Pole = 84 cm 2
6 lis 22:18
Aga: Czy chodzi o trójkąt prostokątny?
6 lis 22:20
Smerf: tak
6 lis 22:26
Aga:
P=84
Rozwiązujesz układ równań.
6 lis 22:31
Smerf: czyli jak to będzie dalej?
6 lis 22:37
Smerf: a jak obliczyć kąt α i β ?
6 lis 22:43
Aga: Pierwsze równanie mnożysz przez 2, a drugie na "krzyż"
ab=168
7a=24b //:7
ab=168
24b
2=1176 //:24
b
2=49
b=7
a=24
Przez c ozn. przeciwprostokątną i wylicz z twierdzenia Pitagorasa
c=25.
Przybliżoną wartość kąta α można odczytać z tablic , wiedząc, że tgα=3,42857..
α≈74
0
β=90
0−α
7 lis 15:26