granice i asymptoty
arletka: Hej! Mam pytanie.
| | √1+x2 | |
Mam zadanie z wyznaczniem asymptot funkcji i mam przykład f(x) = |
| co po |
| | x | |
przekształceniu daje
√1+1x2
Wiadomo ze asymptotą pionową jest x=0 (sprawdziłam granice z prawej i lewej strony

)
wyznaczając asymptotę poziomą sprawdziłam granicę w ±
∞
lim
x→
∞ √1+1x2 = 1 i analogicznie wychodzi dla −
∞ z tego wychodzi ze istnieje asymptota
pozioma y= −1
jednakże w odpowiedzi jest ze w −
∞ jest to prosta y=−1
Dlaczego tak jest?
6 lis 22:16
Grześ: jak wyłączasz
√x2=|x| ?

Dlatego, na znak ma wpływ tylko mianownik
6 lis 22:41
arletka: NIe do końca rozumiem jak to zastosować, Grzesiu, jak miałby wtedy wyglądać zapis?
przecież muszę skróić mianownik aby nie wychodził symbol nieoznaczony.
6 lis 22:56