całka
kaba: a taka całka:
a) ∫π0 exsinxdx
b) ∫10 xsin(x2+1)dx
6 lis 21:58
Grześ: a) dwa razy przez części

u'=e
x
v=sinx, czyli:
∫ e
xsinx dx = e
xsinx −∫ e
xcosx dx =
...
u'=e
x
v=cosx
∫ e
xsinx dx= e
xsinx − e
xcosx − ∫ e
xsinx dx
2 ∫ e
xsinx dx =e
xsinx − e
xcosx
| | exsinx − excosx | |
∫ exsinx dx = |
| + C |
| | 2 | |
6 lis 22:03
Grześ: b) przez podstawienie:
t=x2+1
dt=2x dx
dt/2 = x dx :
∫ 1/2 sint dt =....
6 lis 22:03
kaba: aha bo ja zrobiłem tylko raz i się zastanawiałem co dalej , dzięki
6 lis 22:04
kaba: a skąd jest ta 2 w przykładzie a) ?
6 lis 22:17
kaba: a już wiem
6 lis 22:21
Grześ: Przeniosłem całkę z prawej strony na lewo, dobrze się przyjrzyj.
Ten przykład całki to tzw. całka zwrotna.. wraca do swej postaci
6 lis 22:21
kaba: czy wynik w a) to ex ?
6 lis 22:31
kaba: a już wiem eπ/2 + 1/2
6 lis 22:33