pomoc
ktoss: Nie mogę rozpisać tego równania do prostrzej postaci
6 lis 21:34
kachamacha: | 3(100x2−1) | | 3(10x−1)(10x+1) | |
| = |
| = |
| (10x+1)(100x2−10x+1) | | (10x+1)(100x2−10x+1) | |
6 lis 21:37
ktoss: Podziękować
6 lis 21:39
konrad:
| 3(100x2−1) | |
| = |
| (10x+1)(100x2+10x+1) | |
| 3(10x−1)(10x+1) | |
| = |
| (10x+1)(100x2+10x+1) | |
6 lis 21:43
konrad: w mianowniku po 100x2 oczywiście minus powinien być
6 lis 21:43
ktoss: Dzięki
6 lis 21:47
Daniel: Wyłącz w liczniku 300 przed nawias, skróć z mianownikiem przez 100. W ten sposób wyjdzie Ci
| | 3(x2−3) | |
|
| Dalej w liczniku i mianowniku wzór skróconego mnożenia co daje |
| | 10(x3+1) | |
| | 3(x−1)(x+1) | |
|
| . Co możesz skrócić przez x+1. Co w ostateczności daje |
| | 10(x+1)(x2−x+1) | |
6 lis 21:47
konrad: Daniel, źle
6 lis 21:51