matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
Tomek:
Wyznacz pierwiastek wielomianu W(x)=4x
3
−12x
2
−x+3
6 lis 21:01
sushi_ gg6397228:
grupowanie 1z2 i 3z4
6 lis 21:02
AC:
Podziel (x − 3)
6 lis 21:03
Bartek:
W(x) = 4x
2
(x−3) −(x−3) = (x−3)(4x
2
−1) = (x−3)(2x−1)(2x+1)
7 lis 10:37