matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wielomian
Magda:
Wyznacz pierwiastek wielomianu W(x)=x
2
(x−8)+8(x
2
−1)
6 lis 20:29
Aga:
W(x)=x
3
−8x
2
+8x
2
−8=x
3
−8=(x−2)(x
2
+2x+4) odp. x=2.
6 lis 20:32