dwa zadania:)
ICSP: Na to nie mam pomysłu

Wykaż że jeżeli równanie x
4 + px
2 + q ma 4 różne rozwiązania rzeczywiste tworzące ciąg
arytmetyczny to 9p
2 = 100q
oraz drugie:
Z liczb zespolonych rozwiązać równanie(dla x,y rzeczywistych)
(z+2)
2 = (ź + 2)
2
ź to sprężenie
doszedłem do tego że dla y = 0 jest spełnione dla każdej liczby rzeczywistej x
oraz dla x = −2 jest spełnione dla każdej liczby y
6 lis 20:18
Aga: pierwiastki:
a,a+r, a+2r. a+3r
wielomian da się zapisać
(x−a((x−a−r)(x−a−2r)(x−a−3r)=x4+px2+q
Próbowałeś tak robić?
6 lis 20:28
ICSP: hmm nie.
Już próbuję.
6 lis 20:30
ICSP: ale to chyba jest bez sensu. Wymnożenie zajmie zbyt dużo czasu. Zaczynam myśleć że jakoś trzeba
użyć wzorów Viet'a. Jednak nie mam pomysłu jak to zrobić po podstawieniu.
6 lis 20:33
xXx:

odnosnie drugiego to wg mnie to co napisales jest calym rowiazaniem
6 lis 20:44
ICSP: mi też się tak włąśnie zdaje

Mogłem gdzieś zgubić rozwiązanie.
Teraz meczę się z tym:
Mam policzyć moduł liczby zespolonej:
| | π | | π | |
1 + itgα gdzie α∊ (− |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
wychodzi : |
| i czy to jest dobry wynik? |
| | cosα | |
Oczywiście dziękuje za drugie
6 lis 20:46
Bogdan:

(x + 3a)(x + a)(x − a)(x − 3a) = 0
(x
2 − 9a
2)(x
2 − a
2) = 0
x
4 − 10a
2x
2 + 9a
4 = 0
p = −10a
2, 9p
2 = 900a
4
q = 9a
4, 100q = 900a
4
Mam nadzieję, że idea rozwiązania jest czytelna.
6 lis 20:58
ICSP: oczywiście że jest czytelna

Też brałem pod uwagę liczby −3,−1,1,3 sądząc że to jedyny możliwy ciąg. Zapomniałem jednak o
tej literce a

Dziękuję bardzo
6 lis 21:06
Bogdan:
6 lis 21:09
ICSP: a można jeszcze jakoś udowodnić że tylko liczby −3a −a a 3a spełniają warunki zadania?
6 lis 21:10
Bogdan:
Jeśli wielomian W(x) = ax4 + bx2 + c ma cztery różne miejsca zerowe, to jak układają się one
na osi x ?
6 lis 21:21
ICSP: wtedy funkcja jest parzysta czyli jeżeli x2 = −x1
6 lis 21:22
Bogdan:
Ciepło, ciepło
6 lis 21:23
Eta:
x
2= t, t>0 Δ>0 x= −
√t1 v x= −
√t2 v x=
√t2 v x=
√t1
z def. ciągu otrzymasz t
1= 9t
2
ze wzorów Viete
'a
t
1+t
2= −p >0
t
1*t
2= q >0
wystarczy? ......... dokończ
6 lis 21:24
ICSP: a z tym zadaniem z modułem możecie jeszcze pomóc?
6 lis 21:24
Godzio: Jakim
6 lis 21:26
ICSP: z 20:46. Tuż przed pierwszym postem Bogdana.
6 lis 21:28
Godzio:
To nawet nie musiałeś pytać, zadanie jest oczywiste i oczywiście masz dobry wynik
6 lis 21:29
ICSP: Myślałem ze skoro taki dziwny wynik to źle

Dziękuję bardzo
6 lis 21:30
Eta:
6 lis 21:31
ICSP: Odpocznę godzinkę i chyba zabiorę się za najtrudniejsze zadanie na kartce
6 lis 21:33
Godzio:
Jak byś miał trudne z zespolonych + wielomiany jakaś taka mieszanka to pisz, jutro mam algebrę
to akurat bym sobie coś pyknął
6 lis 22:02