pomocy nie wiem czy dobrze to robie
Mariusz: czesc mam pytanko czy dobrze robie zadanie:
rzucamy dwiema symetrycznymi,sześciennymi kostkami do gry.oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia,ze:
a.suma oczek jest równa 6
b.na przynajmniej jednej kostce wypadła liczba oczek mniejsza od4.
1.1;
1.2;
1.3;1.4;
1.5;1.6
2.1;
2.2;
2.3;
2.4;2.5;2.6
3.1;
3.2;
3.3;3.4;3.5;3.6
4.1;4.2;4.3;4.4;4.5;4.6
5.1;5.2;5.3;5.4;5.5;5.6
6.1;6.2;6.3;6.4;6.5;6.6
a.
Ω= 36− wszystkie mozliwe zdarzenia
A=3−podkreslone wyrazy
b.
Ω=36 wszystkie mozliwe zdarzenia
A=8 czerwone wyrazy
6 lis 20:14
kachamacha: a) jeszcze (51) (42)
6 lis 20:20
Aga: a dobrze
b) przynajmniej na jednej to znaczy na jednej mniej niż 4 oczka, a na drugiej cokolwiek lub
na dwóch mniej niż 4 oczka.
Ty zaznaczyłeś ,że na dwóch jest mniej niż 4 oczka.
Zdarzenia elementarne zapisz (1,1); (1,2)....
lub większe odległości 1,1 ;1.2
6 lis 20:21
Aga: Jednak, a źle, nie zauważyłam.
6 lis 20:22
kachamacha: w b) też brakuje kilku np bo wybrałeś te które mają na każdej kostce wartości mniejsze od 4 a
przecież para (41) jest też dobra bo PRZYNAJMNIEJ jedna
6 lis 20:23
Mariusz: a to b

jest dobrze?
6 lis 20:23
Mariusz: pomozcie ja tego nie ogarniam
6 lis 20:24
Mariusz: kochamacha ktorych brakuje?
6 lis 20:26
kachamacha: cały pierwszy ,drugi,trzeci rząd
z czwartego powinno być: 41,42,43
z piątego 51,52,53
z szóstego 61,62,63
6 lis 20:28
Mariusz: (1.1)(1.2)(1.3)(1.4)(1.5)(1.6)
(2.1)(2.2)(2.3)(2.4)(2.5)(2.6)
(3.1)(3.2)(3.3)(3.4)(3.5)(3.6)
( 4.1)(4.2)(4.3);4.4;4.5;4.6
(5.1)(5.2)(5.3);5.4;5.5;5.6
( 6.1)(6.2)(6.3);6.4;6.5;6.6
A=27
Ω=36
tez brałem pod uwage takie rozwiazanie bo w zadaniu jest napisane ze co najmniej na jednej z
kostek ma byc mniejsza od 4 i nie wiem dobrze bedzie
6 lis 20:33
Mariusz: | | 5 | |
ko0chamacha a ten przykład (a) jest dobrze jak wychodzi |
| |
| | 36 | |
6 lis 20:34
kachamacha: tak
6 lis 20:36
Aga: Teraz dobrze B)
A popraw.
6 lis 20:36
Mariusz: ale co jest zle w a
6 lis 20:36
kachamacha: w b) skróć ułamek przez 9
6 lis 20:36
Aga: A) już dobrze
6 lis 20:37
Mariusz: w a zdarzenia elementarne to (1.5) (2.4 )(3.3)(4.2) (5.1) tak?
6 lis 20:38
kachamacha: tak
6 lis 20:38
Mariusz: dzieki bardzo

a mam jeszcze jedno zadanie tylko tego tyo kąpletnie nie rozumiem
6 lis 20:39
kachamacha: dawaj−może się uda
6 lis 20:39
Mariusz: W pudełku jest 12 losów w ty, 5 wygrywajacych. wyciagamy jednoczesnie trzy losy. oblicz
prawdopodobienstwo wylosowania:
a.dwóch losow wygrywajacych
b.co najmniej jednego losu wygrywajacego
jakie sa zdarzenia elementarne

a jakie beda zarzenia losowe
6 lis 20:42
Mariusz: nawet nie wiem jak zaczac
6 lis 20:46
kachamacha: drzewko może
6 lis 20:47
Mariusz: oj drzewka to ja wogole nie rozumiem jak to sie robi? umiesz to zrobi?
6 lis 20:50
kachamacha:

na czerwono zrobiłam korektę
6 lis 20:55
Mariusz: ok dzieki p to pudło tak

drzewka nie czaje pomozesz mi to zrozumiec da sie to jakos wyjasnic?
6 lis 20:58
Mariusz: znaczy przegrana
6 lis 20:59
6 lis 21:01
kachamacha: a Agi sposób rozumiesz?
6 lis 21:02
Mariusz: a wyjasnijcie mi te nawiasy co od czego sie bierze
6 lis 21:04
Aga: b) B'−zdarzenie przeciwne , wylosowano wszystkie przegrane
P(B)=1−P(B')
6 lis 21:05
Mariusz: jak sie nazywaja te wzory to moze jak przeczytam na stronce definicje to zrozumiem. masz moze
jakas strone z tymi wzorami i definicja?
6 lis 21:08
Aga: | | | | n! | |
Liczbę kombinacji bez powtórzeń obliczamy ze wzoru | = |
| , |
| | | k!(n−k)! | |
gdzie k≤n n,k∊N
+
6 lis 21:12
Mariusz: | | n | |
a moge to zrobic z tego wzoru  P n(k)= |
| * pk*qn−k |
| | k | |
6 lis 21:21
Aga: Schemat Bernoulliego stosuje się w innych zadaniach.
6 lis 21:28
Mariusz: podaj mi od poczatku do konca wzory na to zadanie ok?
6 lis 21:32
Mariusz: czyli n w moim zadaniu jest to liczba 3 a k to liczba 5

tak?
powoli zaczynam rozumiec
6 lis 21:37
Aga: b) U góry to n czyli 7, a k=3
6 lis 21:41
Mariusz: wyjasnij mi w przykładzie a) co jest n a co k ? i skad wziełas Ω i A bo troche nie rozumiem
6 lis 21:44
Mariusz: co to jest n

i co to jest k o tak bedzie lepiej jak mi powiesz
6 lis 21:46
Mariusz: | 7! | |
| =jak to sie rozpisuje dalej? |
| 3!*4! | |
6 lis 21:49
Eta:
| 4!*5*6*7 | |
| = ........... |
| 1*2*3*4! | |
6 lis 21:51
6 lis 21:52
Mariusz: i to sie równa 20? tak?
6 lis 21:54
Eta:
ile jest 5*7 ?
6 lis 21:56
Mariusz: 35 tylko ze ja tego nie robiłem nigdy i nie wiem o co chodzi
6 lis 21:57
Aga: Ω ;W pudełku jest 12 losów, czyli n=12
wyciągamy 3 losy. , czyli k=3.
Dalej jest 5 wygrywających, n1=5 i 7 przegrywających n2=7
A : Mamy wyciągnąć 2 losy wygrywające i (w domyśle) 1 przegrywający, Czyli z pięciu
wygrywających wybieramy 2 i z 7 przegrywających 1.
6 lis 21:58
Eta:
6 lis 21:59
Mariusz: to załapałem a z b przykładem jak jest? ej sorki ze cie tak mecze ale chciałem to zrozumiec
6 lis 21:59
Aga: Musisz zacząć od podstaw.
6 lis 22:00
Mariusz: aha eta a to 5*6*7 i 1*2*3 skad sie bierze
6 lis 22:01
Mariusz: tylko tak jak mowie ja to pierwszy raz widze wiesz
6 lis 22:01
Aga: 7!=1*2*3*4*5*6*7
3!=1*2*3
4!=1*2*3*4
6 lis 22:08
Mariusz: aga jestes super dzieki za wszystko a co do tego drugiego zadania to pogadam z nauczycielem
zeby mi wyjasnił. dziekuje bardzo. ja juz lece. mam nadzieje ze mi jeszcze kiedys udzielisz
pomocy
6 lis 22:13