stereometria
Damian: 1. Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 12 cm. Oblicz dlugosci
przekątnej graniastosłupa i przekątnej ściany bocznej, jesli:
a) Przekątna graniastosłupa tworzy z krawędzią boczną kąt o mierze 30*
b) Przekątna graniastosłupa tworzy ze ścianą boczną kąt o mierze 30*.
6 lis 19:47
dero2005:

a)
a = 12
d = a
√2 = 12
√2 cm
h = 12
√6 cm
D =
√d2 + h2 =
√(12√2)2 + (12√6)2 =
√288+864 =
√1152 = 24
√2 cm
s =
√h2 + a2 =
√(12√6)2 + 122 =
√864 + 144 =
√1008 = 12
√7 cm
6 lis 21:12
dero2005:

a = 12 cm
D = 2a = 2*12 = 24 cm
s =
√D2 − a2 =
√242 − 122 =
√576 − 144 =
√432 = 12
√3 cm
6 lis 21:23