zadanie
Pat: Potrzebuje pomocy ze sprawdzeniem mojego zadania....
1.Rozwiąz równanie i nierównośc:
a) 3−I x+1 I =1
b) I3x−1I<3
a) Wartość bezwględna z −1 ; 1 jrst równa 1 a wiec:
3−x+1=1 lub 3−x+1=−1
−x=1+1−3 −x=−1+1−3
−x=−1 −x=−3
x=1 x=3
b) Nierównośc z wartością bezwzględną można zastąpić ułamek nierównością bez wartości
bezwzględej
3x−1<3 lub 3x−1>−3
3x<3+1 3x>−3+1
3x<4/:3 3x>−2/:3
6 lis 19:45
krystek: a)zle Ix+1I=2 i teraz rozpisujesz
6 lis 19:50
Basia:
ad.a
to nie jest dobrze
3−1 = |x+1|
|x+1| = 2
x+1 = 2 lub x+1 = −2
x = 1 lub x= −3
ad.b wszystko w porządku
6 lis 19:52
Pat: a dlaczego to jest przepisywane w ten sposób Ix+1I=2
6 lis 19:54
Pat: aha
6 lis 19:54
Aga: 3−Ix+1I=1
−Ix+1I=−2 //:−1
Ix+1I=2
x+1=2 lub x+1=−2
b)Jak znak mniejszości to spójnik i
A jak i to wyznaczasz część wspólną
6 lis 19:56
Pat: dziekuje
6 lis 20:12
Pat: a dlaczego w a jest taka odpowiedz x∊
6 lis 20:14
pat: 
?
6 lis 20:18
pat: a musze napisac ze
a) Wartość bezwględna z −1 ; 1 jrst równa 1 a wiec:
3−x+1=1 lub 3−x+1=−1
3−1=x+1
x+1=2 3+1=x+1
x+1=4
Prosze to sprawdzic bo przestaje to rozumiec
6 lis 21:01
pat:
6 lis 21:04