całka oznaczona
kaba: całka oznaczona jak ją policzyć?
∫e1 x−2lnxdx
6 lis 19:42
Basia:
najpierw policz nieoznaczoną
f(x) = lnx f'(x) =
1x
| | lnx | | 1 | | lnx | | 1 | | 1 | |
J(x) = − |
| − ∫− |
| gx = − |
| − |
| +C = − |
| *[ 1+lnx]]+C |
| | x | | x2 | | x | | x | | x | |
teraz C ignorujesz i liczysz
| | 1 | | 1 | |
J(e) − J(1) = − |
| *[1+lne] − [ − |
| *[1+ln1] ] |
| | e | | 1 | |
dokończ sobie
6 lis 19:48
kaba: a dziekuje i jak można to bede miał jeszcze pare pytań z całkami bo dopiero sie ich ucze a mam
pare do zrobienia
6 lis 20:29