Równanie kwadratowe
Maturzystka: Dla jakich wymiernych wartości parametru m równanie mx
2+(m+1)x+m−1=0 ma tylko całkowite
pierwiastki? Doszłam do momentu kiedy policzyłam pierwiastki gdy jest to równanie liniowe,
czyli m=0, w drugim przypadku gdy m≠0 policzyłam Δ=−3a
2+6a+1 w kolejnym kroku założyłam że
aby były jakiekolwiek pierwiastki musi być spełnione założenie Δ≥0 z tego wyszło iż a należy
do zbioru <(3−2
√3)/3; (3+2
√3)/3> nie wiem jaki ma być kolejny krok by wyznaczyć te
pierwiastki, próbowałam już z wzorów Vieta ale nie udało mi się niczego osiągnąć. Z góry
dziękuję za pomoc
6 lis 19:26
kylo1303: Moim skromnym zdaniem to jednak wzory Vieta powinny byc pomocne, ale jeszcze nie doszedlem w
jaki sposob. Wychodziloby ze:
| | m−1 | | m+1 | |
x1x2= |
| i x1+x2=− |
|
|
| | m | | m | |
Jezeli pierwiastki maja byc calkowite to zarowno iloczyn jak i suma musza byc liczbami
calkowitymi. Tutaj wchodzi nam podzielnosc (licznik musi byc podzielny przez mianownik). Jesli
to by sie wykazalo to zawsze jeden krok do przodu. Jeszcze tylko nie mam pewnosci czy te Vieta
sa wystarczajace (moze sa jakies ulamki ktore tez by spelnily ten uklad). Jak do czegos dojde
to dam znac.
6 lis 19:34
AC:
czyli liczba m musi być odwrotnością liczby całkowitej.
6 lis 19:51
Maturzystka: Chyba nie są wystarczające bo np. m=1/2 pasuje do tych wzorów Vieta, ale podstawiając je do
równania wcale liczby całkowite nie wychodzą. Pasują w sumie wszelkie ułamki typu 1/x
6 lis 19:53
AC:
Masz rację. Za szybko chciałem zrobić.
Ale po zastanowieniu powinno to być tak:
dla wygody oznaczę x
1 = p∊C
| | 1−p | |
mp2+(m+1)p+m−1=0 ⇒ m = |
| |
| | p2+p+1 | |
Drugi pierwiastek tez musi być całkowity
Zał. p≠1⇒m≠0
| | m+1 | | 1 | |
x2 = − |
| − p = −1 − p − |
| |
| | m | | m | |
| | 1 | |
z tego wynika że − |
| musi być całkowite |
| | m | |
zbadajmy kiedy jest:
| | 1 | | p2+p+1 | | 3 | |
− |
| = |
| = p+2 + |
| |
| | m | | p−1 | | p−1 | |
| | 3 | |
teraz to musi być całkowite |
| |
| | p−1 | |
a to zachodzi dla
p −1= −1∨ p −1=1 ∨ p −1=−3 ∨ p−1=3
p = 0 ∨ p = 2 ∨ p = −2 ∨ p = 4
Mam pytanie to jest zadanie maturalne?
6 lis 20:50
Maturzystka: Jest to matura rozszerzona
6 lis 21:59