Wielomiany
Kam: Uzasadnij, że dla każdej liczby całkowitej k liczba k
4 + 6k
3 + 11k
2 + 6k jest podzielna
przez 12.
Robiłem tak:
=k(k
3 + 6k
2 + 11k = 6)=
=k(k
3 + 3k
2*2 + 3k*4 +8) − k
2 − 2k=
=k(k+2)
3 −k(k+2))=

(dalej już nie wiem)
Może ktoś pomoże
6 lis 19:25
sushi_ gg6397228:
zapisz w postaci iloczynowej
wyciagnij k przed nawias
potem zauwaz, ze
k=−1 miejsce zerowe wiecdzielenie przez (k+1) lub Hornerem
potem rownanie kwadratowe
6 lis 19:27
Aga: Pierwiastkami tego wielomianu w nawiasie są liczby −1,−2,−3
więc można go zapisać
k(k+1)(k+2)(k+3)
6 lis 19:34
Aga: Wśród 4 kolejnych liczb całkowitych jedna jest podzielna przez 3 i jedna przez 4, a więc
iloczyn podzielny przez 12.
6 lis 19:36
Des: dzięki wielkie
6 lis 19:38