ciąg arytmetyczny
Cyanide: Liczby x+1 ; 2x + 1 ; 3x +1 tworzą ciąg arytmetyczny. Wyznacz x.
| | x+1 + 3x+1 | |
2x + 1 = |
| /x2 |
| | 2 | |
4x + 2 = x + 1 + 3x +1
4x + 2 = 4x +2
i co dalej?
6 lis 19:22
krystek: 0=0 jest tozszmoscia i dla każdego x Sprawdź! jeżeli dobrze liczyłes
6 lis 19:24
krystek: I jest Tożsamością!
6 lis 19:25
Cyanide: Sprawdzałam sto razy

Czyli x może być obojętnie czym?
6 lis 19:25
pomagacz:
3x + 1 − (2x + 1) = 2x + 1 − (x +1)
x = x
6 lis 19:27
kylo1303: tak, to nawet widac na pierwszy rzut oka:
A1=x+1
A2=(x+1)+x=A1+x
A3=(x+1)+2x=A1+2x
Jest to ciag aryt. o roznicy=x dla x∊R
6 lis 19:27
6 lis 19:28
Cyanide: No tak ale rzucać okiem nie mogę, muszę mieć na papierze

Dziekuję ślicznie
6 lis 19:28
krystek: Dokładnie obojętnie jaka liczbą (napisałeś obojętnie czym)
6 lis 19:30