trygonometria
tryczek: | | x | |
Podaj zbiór wartości funkcji: y=cosx+cos |
|
|
| | 2 | |
Korzystam z wzorów na sume cosinusow i wychodzi cos takiego:
| | x | | x+x2 | | x−x2 | | 3x | | x | |
y=cosx+cos |
| = 2*cos |
| *cos |
| = 2*cos |
| *cos |
|
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
i co dalej z tym zrobic?
6 lis 18:59
tryczek: dobra, tam powinno byc 4 w cos3x4
6 lis 19:00
konrad: ja bym top zrobił tak
ZW cos x jak i cos x/2 to <−1,1>
jak to z sumujemy to mamy 2*<−1,1>=<−2,2>
6 lis 19:03
tryczek: | | 1 | |
tez o tym myslalem, ale odpowiedz to: <−1 |
| , 2>
|
| | 8 | |
| | 1 | |
Dlaczego zbior konczy sie na 2jce to wiem (x=0, 2*1*1), bardziej nie wiem skad jest −1 |
| |
| | 8 | |
6 lis 19:08