postać kanoniczna, liniowa, wykres fukcji
Cyanide: Witam! Mam problem z takim zadaniem, wydawałoby się, że banalnym.
Dana jest funkcja: f(x)= − x2 + 5x + 6
a)sprowadź ją do postaci kanonicznej
b) sprowadź ją do postaci iloczynowej
c) naszkicuj jej wykres
[Po obliczeniach wychodzi mi
q= − 12,25
p = 2,5
Δ = 49
x1 = 6
x2 = −1
Problem pojawia się przy rysowaniu wykresu...
Wierzchołek powinien mieć W = (2,5 ; −12,25 )
Ox = (6;0) (−1;0)
Oy = 6
Ale parabola uparcie idzie w dół zamiast do góry i Oy ciągle wychodzi −6 zamiast 6.
Nie wiem gdzie jest błąd... pomocy
6 lis 18:35
rix: Błąd w podstawianiu lub nieznajomości wzorów. Δ=1, q=0,25, reszty nie chce mi się liczyć w
pamięci
6 lis 18:38
AC:
q=12,25 bez minusa
6 lis 18:38
rix: Oo dlaczego q=12,25? Δ=b
2−4ac=25−24=1
6 lis 18:41
rix: O BOŻE minusy ; DD
6 lis 18:42
Cyanide: | | −Δ | |
Rix: dziękuję za przypomnienie że q = |
| |
| | 4a | |
Zabrakło mi − przed Δ (źle przepisany wzór)
Mimo to nie rozumiem dlaczego Δ = 1
Przecież... Δ = 5
2 − 4 (−1) (6) = 25 − (−24) = 25 + 24
Popraw mnie jeśli się mylę...
6 lis 18:54
AC:
rix się pomylił Δ=49
6 lis 19:40
Aga: teraz powinno Ci wyjść, ramiona do dołu i W(2,5;12,25)reszta dobrze
oy (0,c)=(0,6)
6 lis 19:50