granica
Kasia: oblicz granice
a) (−1)nn
b)1{2+{−1n}n} 2+ {(−1)n}n
6 lis 17:50
Basia:
ad.a 0
ad.b naprawdę myślisz, że to się da przeczytać ?
6 lis 17:52
Kasia: b) 12+(−1)n i mianownik jeszcze cały do potęgi n
6 lis 17:52
Kasia: to jak tutaj pisać ułamki żeby tak na siebie nie nachodził licznik i mianownik?
6 lis 17:55
Kasia: a w tym podpunkcie a to przecież licznik jest rozbieżny to skąd granica 0?
6 lis 17:56
Basia:
używaj dużej litery U
12n małe u
6 lis 17:58
6 lis 18:00
Kasia: tak
6 lis 18:02
Basia:
rozbieżny
podciąg wyrazów parzystych
podciąg wyrazów nieparzystych
| | 1 | | 1 | |
a2k−1 = |
| = |
| → 0 |
| | (2+1)2k−1 | | 32k−1 | |
6 lis 18:13
Kasia: a w przykładzie a dlaczego 0?
próbowałam to zrobić z kryterium d Alemberta ale wychodzi −1 więc z tego nie da się określić. W
jaki inny sposób to zapisać?
6 lis 18:19
Basia:
przecież to jest ciąg nie szereg
wprost z definicji
|an−0|<ε
|an| < ε
|(−1)n| = 1
1n < ε
n > 1ε
czyli
⋀ε>0 ⋁n0 = 1ε ⋀n>n0 |an−0|<ε ⇒ limn→+∞ an = 0
6 lis 18:26