:/
CJ: To ostatnie zadanie z który nie moge sobie dac rady. . .
W romb wpisano okrag. Punkt stycznosci okregu z bokiem dzieli bok na dlugosc 4 i 9 cm.
Oblicz dlugosc przekatnych i wysokosc rombu


6 lis 17:47
CJ: tutaj
6 lis 17:58
CJ: i jak ?
6 lis 18:03
CJ: Czy ktos pomoze

?
6 lis 18:11
Basia:

2α+2β = 180
α+β=90
β=90−α
tgα=
r9
tgβ=
r4
r = 9*tgα
r = 4*tgβ = 4*tg(90−α) = 4*ctgα
9*tgα = 4*ctgα
9tg
2α = 4
tg
2α =
49
tgα =
23 (tgα>0 bo 2α<180 ⇒ α<90 i oczywiście α>0)
r = 9*
23 = 6
h = 2r = 12
d
2 = r
2+9
2 (d to połowa jednej przekątnej)
e
2 = r
2+4
2 (e to połowa drugiej przekątnej)
6 lis 18:11
CJ: wow a czy nie da sie tego zrobic troche prosciej ? oczywiscie BARDZO Ci dziekuje ze w ogole sie
podjelas i zrobilas
6 lis 18:16
Eta:

2 sposób
2α+2β= 180
o => α+β= 90
o
to r
2= 9*4=36 => r= 6 , h= 2r= 12
e, f −−− długości przekątnych rombu
| | 1 | | 1 | |
( |
| f)2= r2+92 i ( |
| e)2= r2+42 |
| | 2 | | 2 | |
6 lis 18:32
CJ: z calym szacunkiem do Basi

ale musze przyznac ze pojawila sie u mnie wlasciwa osoba, Eta
zawsze wie jak zrobic zadanie.. malutka prosba do Ciebie Eta, sprawdzisz jeszcze jedno zadanko
6 lis 18:37
6 lis 18:40
6 lis 18:42
CJ: Eta, wytlumacz mi prosze to i juz daje spokoj

6 lis 18:47
CJ: a moze ktos inny zna odp na pytanie ?
6 lis 18:52
CJ: odpowiedzcie prosze
6 lis 18:54
Basia:

jest takie twierdzenie: w trójkącie prostokątnym h =
√a*b w trójkącie prostokątnym
a wynika z tego, że
tgα =
ha
tgβ =
hb
β = 90−α itd.
6 lis 19:05
CJ: skad to wiadomo

6 lis 19:05
6 lis 19:07
Basia:
co skąd wiadomo ?
6 lis 19:07
CJ: a jak sie ono nazywa

ma jakas nazwe
6 lis 19:08
+-: wskazówki: patrząc na rysunek Basi
z podobieństwa trójkątów d/e=r/4
pole rombu
1. S= h* podstawa h=2r, podstawa 4+9
2. S= 2d* 2e/2 iloczyn przekątnych /2
pole1.=pole 2.
wystarczy popodstawiać
6 lis 19:09
Basia:
r jest wysokością w trójkącie prostokątnym bo przekątne rombu są prostopadłe
i dzieli przeciwprostokątną na odcinki a=4 i b=9
r = √4*9
r2 = 4*9
6 lis 19:10
CJ: Nie wiem jak dziekowac..
6 lis 19:11
Aga: Ten wzór można wyprowadzić z podobieństwa trójkątów.
Trójkąt prostokątny o bokach h i a jest podobny do trójkąta o bokach h i b.
h
2=ab
h=
√a*b
6 lis 19:13
Basia: nie pamiętam; na ogół w ogóle nie pamiętam, że jest
po co mi ono? zawsze sobie policzę co mi potrzebne z funkcji trygonometrycznych
zapewne " wysokość w trójkącie prostokątnym, opuszczona na przeciwprostokątną "
albo coś równie krótkiego
6 lis 19:16
CJ: ile w takim razie beda mialy przekatne
6 lis 19:17
Basia:
de =
r4 =
64 =
32
2d = 3e
| | 2d*2e | |
P = |
| = 2d*e = 3e*e = 3e2 |
| | 2 | |
P = 13*12
3e
2 = 13*12
e
2 = 13*4
e = 2
√13
2e = 4
√13
2d = 6
√13
albo z tw.Pitagorasa
6 lis 19:29