Liczby zespolone
Ed: Znaleźć wszystkie zespolone rozwiązania równań:
a) z
6 + 4z
3 + 3 = 0
b) z
8 + z
4 + 1 = 0
jak rozwiązywać takie równania? kwadratowe i dwukwadratowe potrafię ale nie wiem jak wyższe
6 lis 17:42
Renia: Pomocnicza zmienna
a) t=z3
b)t=z4
6 lis 17:43
Ed: a moge kilka razy uzyc tej zmiennej pomocniczej?
bo z
3 to chyba wzory Cardano?
a z
4 to nadal duzy stopien
6 lis 17:46
Ed: aj
co ja pisze
6 lis 17:47
Ed: glupoty
6 lis 17:47
Ed: myslalem ze to wyglada z
4 + z
2 + 1 = 0 a to jest z
2 + z + 1
6 lis 17:47
Renia: Wtedy masz:
a) t2+4t+3
b)t2+t+1
6 lis 17:48