Granica
rix: Pewnie proste, ale nie umiem na to wpaść.
| | ax−1 | |
Chyba skorzystamy z |
| =lna |
| | x | |
6 lis 17:35
Basia:
zastosuj regułę de l'Hospitala
6 lis 17:39
rix: No tak, babka na ćwiczeniach powiedziała, że nie będziemy skupiać się na granicach ciągu tylko
od razu przejdziemy do pochodnych i tej reguły, bo pomoże w liczeniu granic ciągu. Problem w
tym, że na kartkówce może być takie zadanie, a że tej reguły jeszcze nie znamy, wolałbym umieć
zrobić to tym innym sposobem...
6 lis 17:45
Basia:
nie mam innego pomysłu, a to co tam napisałeś to chyba nie jest prawda
6 lis 17:48
rix: w mianowniku x i to jest prawda dla x→0
6 lis 18:02
rix: Na przykład lim x→0
| | ex−1 | | (exsinx)sinx−1 | | x | |
|
| = |
| =lnexsinx= |
| =1 |
| | sinx | | sinx | | sinx | |
6 lis 18:09
AC:
wstawiamy x=log
a(1+t) t→0 ⇒x→0
| | ax−1 | | t | |
limx→0 |
| = limt→0 |
| = |
| | x | | loga(1+t) | |
| | 1 | | 1 | |
=limt→0 |
| = |
| = ln a |
| | loga(1+t)(1/ t) | | logae | |
6 lis 18:18
rix: Ok, już na to wpadłem.
| 3x−2x | | 3x−1 | | 2x−1 | |
| = |
| − |
| =ln3−ln2 |
| x | | x | | x | |
6 lis 18:31
Basia:
to się nie równa; to dąży
6 lis 18:38
rix: A kto napisał, że to się równa? Oo
6 lis 18:45
Basia:
Ty; o 18:31 i 17:35
6 lis 18:46
AC:
można tak
| | (3/2)x −1 | | 3 | |
lim 2x |
| = ln |
| |
| | x | | 2 | |
6 lis 18:48
rix: Czepiasz się pierdół

nie będę za każdym razem pisać lim x→0, bo nie jestem na egzaminie.
Chciałem tylko, żeby ktoś naprowadził mnie na rozwiązanie, a nie, żeby ktoś mnie oceniał.
6 lis 18:50
rix: O bardzo fajnie ; )
6 lis 18:51
Basia:
wystarczy użyć → (zamiast =) i wszystko jest wtedy jasne
| | ax−1 | |
nieprawdą jest, że |
| = lna |
| | x | |
| | ax−1 | |
prawdą jest, że |
| → lna |
| | x | |
(mnie zmyliłeś; bo nie wiedziałam o co Ci chodzi)
6 lis 18:55
rix: aa, przepraszam
6 lis 19:07