parametr :)
Anna: Wyznacz wartości paramtru m, dla których każdy z dwóch różnych pierwiastków równania
x
2 + (2m+6)x + 4m+12 = 0
jest większe od −1 . (odp. m=−
72 ∨ m=−3)
Chodzi mi głównie o to, jakie ma być założenie związane z tym, że każdy z pierwiastków jest
większy od −1
6 lis 17:33
rix: Na pewno ich suma musi być większa od −2. Delta musi być większa od 0. Nie jestem pewny, czy
jakichś założeń jeszcze nie trzeba
6 lis 17:38
Anna: chyba jakieś jeszcze, bo z tego, że ich suma musi być większa niż −2, to nie wynika dokładnie,
że każdy z nich z osobna musi być większe od −1. miałam tak na początku, ale chyba to nie o to
chodzi

tak myślę.
6 lis 17:41
krystek: Robiąc wykres xw>−1i f(−1)>0 oraz to co wcześniej Δ>0
6 lis 17:46
Anna: czyli jak to zrobić?
6 lis 18:28
krystek: Liczyć .
6 lis 18:58