zz
monika: Dane są dwa trójkąty równoramienne: pierwszy o podstawie 3 cm i wysokości opuszczonej na tę
podstawę 2 cm, oraz drugi o podstawie 5 cm i wysokości opuszczonej na podstawe 4 cm . W
trójkąty te wpisano okręgi .Porównaj stosunek obwodów tych trójkątów ze stosunkiem długości
wpisanych w nie okręgów .
6 lis 17:22
ejendi: https://matematykaszkolna.pl/forum/109433.html
powyżej było podobne zadanie
a−podstawa
l−bok trójkata
h−wysokość
r−promień okręgu
l
2=(a/2)
2+h
2
h/l=cosd (d kąt między h i l)
r/(h−r)=cosd (z trójkąta, który tworzy r i odcinek od środka koła do wierzchołka trójkata)
7 lis 18:36