Trygonometria
Hanka: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji
f(x) = cos2x − sinx
6 lis 17:21
rix: f(x)=1−sin2x−sinx. Najmniejsza możliwa wartość to −1. Największa możliwa 1. Jeśli się nie mylę
A jeśli się mylę, to sinx=t. i stąd −t2−t+1 i z funkcji kwadratowej z założeniem, że −1≤t≤1.
O ile się nie mylę ; d
6 lis 17:26
Hanka: w odpowiedziach jest największa 1,25 a najmn. −1. ....
6 lis 17:28
Basia:
f(x) = 1−sin2x + sinx = −sin2x + sinx + 1
t = sinx
−1 ≤ t ≤ 1
f(t) = −t2 + t + 1
największą wartość wskaże wierzchołek
tw = −1−2 = 12 ∊ <−1; 1>
fmax = f(1/2) = −(1/2)2 + (1/2) + 1 = 114
najmniejsza będzie na końcach przedziału czyli
f(−1) lub f(1)
f(−1) = −1 −1 + 1 = −1
f(1) = −1+1+1 = 1
czyli fmin = −1
6 lis 17:31
Anna: dziękuję bardzo!
6 lis 17:35
imię: Dlaczego w przekształconym równaniu jest +sinx a nie −sinx?
5 kwi 15:04