?
Patryk: Trzy liczby , których suma jest równa 28, tworzą malejący ciąg geometryczny. Jeśli od ostatniej
liczby odejmiemy 4 to otrzymamy ciąg arytmetyczny . Wyznacz tę liczby .
dobrze to zapisuje ? ,od czego zacząć ?
| ⎧ | a+b+c=13 | |
| ⎨ | b2=ac |
|
| ⎩ | b=a+c−42 | |
| | a+c−4 | |
trzecie równanie to b= |
| |
| | 2 | |
6 lis 17:15
Patryk: ?
6 lis 17:24
Patryk: ?
6 lis 17:56
krystek: Układ poprawny!Metroda podstawiania
Wydaje mi sie (nie przeliczałam )gdy zapiszesz a=a1,b=a1*q c=a1*q2 i bedzie mniej liczenia
6 lis 18:05
Patryk: | ⎧ | a1+a1q+a1g2 | |
| ⎨ | (a1*q)2=a1(a1q2) |
|
| ⎩ | a1+r=a1+a1+2r−42 | |
| | a1+a1+2r−4 | |
trzecie równie to a1+r= |
| |
| | 2 | |
czyli to tez dobry zapis ?
6 lis 18:16
krystek: Nie !
6 lis 18:20
krystek: a1+a1*q+a1*q2=13
a1*g−a1=a1q2−4−a1q
6 lis 18:23
krystek: Nie wprowadzasz r tylko korzystasz z róznicy stałej a wyrazy to a1, a1q, a1q2−4 i one
tworzą
ciąg arytmetyczny
6 lis 18:25
Patryk: ok
6 lis 18:26
Patryk: zrobiłem ,dzięki , o wiele szybszy sposób , ale czy nie dostał bym wyniku rozwiązując ten
przykład tym równaniem z ,6 lis 18:16, ?
6 lis 19:01
krystek: Z 17:15 tak
6 lis 19:05
Patryk: jeszcze jedno pytanie
trzy liczby , których suma jest równa 6 tworzą ciąg arytmetyczny . jeśli do ostatniej z nich
dodamy 1 o otrzymamy ciąg geometryczny .
a
1+a
1+r+a
1+2r=6
dobrze ?
6 lis 19:06
krystek: Tak
6 lis 19:07