matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wzory skróconego mnożenia
1984ak:
wykaż że 5
12
−1 jest liczba podzielna przez 31.
6 lis 17:08
Basia:
5
12
−1 = (5
6
−1)(5
6
+1) = (5
3
−1)(5
3
+1)(5
6
+1) = (5−1)(5
2
+5+1)(5
3
+1)(5
6
+1) = 4*31*(5
3
+1)(5
6
+1)
6 lis 17:19