logarytmy
Aś: Liczbą całkowitą nie jest liczba:
a)log2 23+log26
b)log√22
c)log260−log215
d)log2√2
Logarytmy ...tragedia. Jeśli ktoś jest mi to w stanie wytłumaczyć .....patrze na te zależności
i nie jestem w stanie nic zrobić. zawsze złe wychodzi..
6 lis 17:00
rix: To nie jest trudne. Prawa działań na logarytmach o tej samej podstawie
6 lis 17:01
rix: a) log223*6=log24=2x=4 więc x=2
b) √2x=2 więc x=2
c) log26015=log24 więc 2x=4 x=2
d) 2x=√2 √2=212 2x=212<=> gdy x=12
Zatem odpowiedź d
6 lis 17:07