uzasadni,że... błagam o pomoc!!! to pilne
:): a) Uzasadnij,że różnica kwadratu liczby naturalnej i kwadratu liczby o 1 od niej mniejszej jest
liczbą parzystą
b)Uzasadnij,że jeśli od kwadratu liczby dwucyfrowej odejmiemy kwadrat liczby powstałej z
przestawienia jej cyfr, to otrzymamy liczbę podzielną przez 99.
c)Uzasadnij ,że jeśli resztą z dzielenia liczby m przez 5 jest 2, a resztą z dzielenia liczby n
przez 5 jest 3, to przy dzieleniu iloczynu mn przez 5 otrzymamy resztę 1.
d)Uzasadnij,że suma trzech kolejnych liczb naturalnych jest liczbą podzielną przez 3.
6 lis 16:56
Basia:
ad.a
policz n2 − (n−1)2
ad.b
policz (10x+y)2 − (10y+x)2 x,y ∊N
ad.c
m = 5k+2
n = 5p+3
policz m*n
ad.d
n + (n+1) + (n+2) = .....
6 lis 17:02
:): pomożesz policzyć bo wyrażenia to raczej nie jest moja mocna strona
6 lis 17:04
:): wystarczy samo policzenie tego aby udowodnić
6 lis 17:09
Jolanta: do matury będą cały czas wiec musisz sie nauczyc (a−b)2=a2−2ab+b2
(a+b)2=a2+2ab+b2
n2−(n2−2n+12)=n2−n2+2n−1=2n−1
tresc dobrze napisałes wyszła liczba nieparzysta
iloczyn liczby 2 i jakiejkolwiek liczby całowitej jest liczbą parzystą Jezeli od liczby
parzystej odejmiemy 1 otrzymamy zawsze liczbe nieparzystą
6 lis 17:13
Jolanta: liczby naturalnej miało być nie całkowitej
6 lis 17:14
:): DZIĘKI
6 lis 17:24
:): mógłby ktoś wytłumaczyć jak obliczyć punkt c i objaśnić
6 lis 18:51