Limbo:

miejsca zerowe
dla
x+5 funkcja liniowa rosnąca bo współczynnik przy x=1 czyli a>0, "a" to
współ.kierunkowy i od tego zależy czy funkcja liniowa jest rosnąca, malejąca czy stała.
x
0=−5
dla
2x−3 rosnąca rosnąca bo współczynnik przy x równa się 2 czyli a>0
dla
2x+4 rosnąca bo ....
x
0=−2
robisz uproszczony rysunek funkcji liniowych (tzn broń boże nie rób dokładnych wykresów bo
chodzi tylko o to czy funkcja jest dodatnia czy nie w danym przedziale i kiedy jest pod osią x
to trzeba przy opuszczaniu zmienić jej znak, jak jest nad osią opuszczasz bez zmiany znaku)
| | 3 | | 3 | |
widzisz przedziały od (−∞;−5) później od <−5;−2) później od <−2; |
| ) później od < |
| ;∞) |
| | 2 | | 2 | |
i patrzysz w którym przedziale funkcja jest pod osią x
jak któraś jest pod osią x to zmieniasz jej znak zgodnie z definicją wartości bezwzględnej
w przedziale od (−
∞;−5) wszystkie są ujemne więc wszystkim wartością bezwzględnym zmieniasz
znak. opuść z zmianą znaku wszystkie wartości |x+5|−|2x−3|+|2x+4|=34
w przedziale <−5;−2) opuszczając zmieniasz znaki niebieskiej i zielonej funkcji liniowej a
czerwoną opuszczasz bez zmian
itd rozpatrujesz przypadki.