Nierówność
iZA: x
2 + y
2=16 Czy jest figurą wypukłą czy niewypukłą ? Proszę o pomoc jak to zrobic
6 lis 16:28
Basia:
to jest okrąg czyli figura niewypukła
koło x2+y2≤16 jest figurą wypukłą
6 lis 16:29
iZA: ale jak to zrobilas ?
6 lis 16:33
iZA: Naszkicuj odpowiedni rysunek i okresl czy zbior punktow ktorych wspolrzedne x i y spelniaja
ponizszy warunek jest figura wypukłą.
a) x2+y2≤25
b)x2+y2>4
c)3x−y+5>0
6 lis 16:37
Basia:
znasz chyba równanie okręgu i koła
okrąg:
(x−a)2 + (y−b)2 = r2
kolo:
(x−a)2 + (y−b)2 ≤ r2
zewnętrze koła:
(x−a)2 + (y−b)2 \> r2
ad.a koło o środku S(0,0) i r=5; wypukła
ad.b zewnętrze koła S(0,0) i r=2; niewypukła
ad.c
y < 3x+5
y= 3x+5 to równanie prostej
y < 3x+5 to półpłaszczyzna "w dół" bez tej prostej; wypukła
6 lis 16:42
iZA: Dzieki bardzo

Nie bylam pewna co do tego
6 lis 16:53